30 November 2009

Bahasa Artistik & Sains Sosial


 Seni dalam berbahasa, melangkau garis normal dalam berbahasa. Meningkatkan santun dan ramah, menjengah emosi dan falsafah. Bahasa punya seninya, bijak berbahasa maka kebarangkalian tinggilah nisbah kesantunannya.

Tentang bahasa melayu dan sosial :

  Bahasa juga punya "isme"? Jika diklasifikasikan mengikut "isme" aliran seni halus ("isme" bukanlah ilmu gaya bahasa), bahasa pasar sekarang semuanya barangkali dapat disimbolikkan dengan "isme" Pop Art. Kerana bahasanya yang 'Pop' yang mempunyai beraneka perkataan baru yang 'Pop' (popular-moden).
Kalau dahulu bahasa melayu banyak menceduk bahasa sanskrit dan arab, kini kita dapat dengar bahasa melayu banyak mengambil perkataan daripada  bahasa inggeris. Jadi tidak dapat dinafikan bahawa bahasa sememangnya sering terpengaruh dengan cara hidup dan lanskap sosial. Maka  kini bahasa melayu diera tranformasi kiranya, barangkali. Maka sebahagian besar para pendukung bahasa melayu pula kini menggelarkannya sebagai bahasa rojak dan bahasa melayu kini diambang keretakkan yang sedang menanti pecah. 


Tentang bahasa artistik :

  Setiap orang punya visa untuk cuba berartistik dalam bahasa, tiada larangan, asalkan punya ilmu. Jadi keteguhan bahasa kita dapat dikukuhkan lagi. Tidaklah nanti bahasa kita ghaib dilanggar globalisasi dan habis dijamah ilmu bahasa lain.

  Jadi, dalam cengkerang kacang (in a nutsheell-terjemahaan terus, jadi ini "Pop"?).  Bahasa juga merupakan entiti seni. Puisi (pantun,sajak,gurindam,peribahasa..), punya keindahan dan punya nilai estetika yang wajar diberi perhatian. Kerana ia juga merupakan satu karya seni dalam kepelbagaian cabang seni yang wujud kini. Apresiasi terhadapnya dapat memanjangkan hayat keteguhannya. Maka kita wajar mempertahankan seni ini juga.

Nota halus : "Budi Bahasa Budaya Kita" - itulah seni masyarakat kita sebenarnya, yang secara halus sudah pudar sikit demi sedikit.

1 ulasan:

zy. berkata...

saya sebagai orang yang ikut memberontak, sangat menyokong saranan anda hihi :D

rákan-rákan