21 April 2009

Dialog Rojak-Pasar Malam - (metafora pengalaman sebenar)

  Peristiwa ini terjadi pada tahun 2006. Ketika Saiful berumur 15 tahun. Saiful berdialog dengan seorang gadis yang layaklah ketika itu beliau anugerahkan gelaran kakak kepadanya(barangkali umurnya ketika itu 19-20 tahun). Dia merupakan senior kepada abang Saiful waktu zaman persekolahannya dahulu.  Pentas dialog ini - di ruangan siber-alam maya.  Apa objektif penceritaannya? aku(penulis) sendiri tidak pasti. Apa yang aku pasti ialah, kakak inilah yang telah memberi Saiful inspirasi pertama dalam penulisan kreatif.


Maka bermulanya di sini (di myspace).



Saiful :
Aug 20, 2006 9:21 PM


ehey. pe kabar?
 kau x kemana semalam?
 lame x dgr cter.
pe cter skrg?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kakak : 
Aug 20, 2006 9:21 PM

aku terbang ke kasturi utk m'cari pendidikan
aku meluncur ke stesen plaza rakyat utk ke times square
aku turun ke lot sungei wang utk jumpa sahabat
aku merangkak ke stesen hang tuah utk pulang
aku terjun ke bawah stesen utk memandu
aku melompat, aku mengesot, aku menyendeng
aku mengurut, aku menaip
aku menyanyi, aku menjerit
aku mencari dan terus menekan dan tekan dan tekan dan terus tekan.......

e'eh, hingga aku terlupa nak menghadap ke sejadah
hehehehe......orait aku chiao !

kim slm kt mak korang.....ckp ngan dier ada vacancy menantu x ?

wuahahaha........yeah, aku masuk air ! 

baik...aku nak blah ! doakan sedara2 kita di mana2 agar dpt mencari sinar keimanan, keamanan dan ketamadunan !

thanks.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Saiful :
Aug 20, 2006 5:50 AM

x pe..
aku paham..
ko gersang ke?
ahaks..
lalala..
ape khabar?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

kakak :
Aug 21, 2006 5:19 AM

khabar ku di sini baik2 aja......bukan gersang daa tapi rindukan seseorang. muahahaha.....akibatnya, aku masuk air dan terus tenggelam dan lemas dan terus mati..............................................................................

p.s : kim slm kt abg amer ko utk aku, k ??

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Saiful :
Aug 20, 2006 6:19 PM

hahaha..
ayat nak sastera je..
ok2...
tiada msalah bg ku utk mnyampaikan salam mu kpd abg ku itu...
huhu..
ko ni lemas kt kolam mne??
cmne leh terselamat lak??

p/s : tiada psanan.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

kakak :
Aug 21, 2006 5:01 PM

ayat kne ah sastera....baru nampak student linguistik. hehehe......aku lemas dalam kolam biru ajaib, aku terselamat coz tetiba aku boleh terpancut dari dasar kolam itu. ajaib sungguh ! nak wat camner.....masih belum ajal aku. hohoho......yeah, aku masuk air lagi ! huhuhu.....

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Saiful :
Aug 21, 2006 1:07 AM

huh...tergeliat lidah aku mmbaca ayat mu itu..
lihat..pergi lah lihat!!
lihat kt muka surat aku!
aku dah bwt baru..
sgguh menawan umpama diserang sawan..
pgi ar tgk.
muka surat aku tu dah baru..
jeng2.!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

kakak :
Aug 21, 2006 5:16 PM

tergeliat tak tergeliat....janji ayat aku x cam ayat sharifah amani ! muahahah......

page ko tuh.......org nak tgk apa huh ?? sekali tgk mmg 'wow' but lelama...........cam "owh wow, then what?" camtu jerk aku leh comment. x tambah mp3 ker ?? variasikan skit warna tuh....takkan white jerk kot. org tgk pun kena sepetkan mata. huhuhu......anyway, it still looks smart. ok ??

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Saiful : 
Aug 22, 2006 8:31 AM


sory reply lmbt tau.
kredit abes td..
sory..
hmmmm... :P
ok kan page aku tu..
smpi kne sepet2 kan mata nk tgk..
ayat ko ni mcm a samad said je aku tgk..
mengalahkan farah fauzana..
tapi william shakespear lg power..
kalah rashid sidek..
kalau lah ayat ko power lg..
msti dapt kalahkan m daud kilau..
(Hah!!ape aku ckp ni!??)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

kakak : 
Aug 23, 2006 11:59 AM


a samad said !!! waaa.....serious kerk ??? hohoho....sifu aku a samad said, william shakespeare moyang aku. hehehe.....hai, ko pun dh masuk air kerk sampai m daud kilau pun tersenarai ??

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Saiful :
Aug 22, 2006 8:04 PM


tula pasal..
aku dah mngikut jejak lngkah ko la ni..
hahaha..
rashid sidek tu falsafah dia power gk..(aku men hentam je)
ko ni..
memang btol la..
a samad said tu btol ke sifu ko??
trkejut aku..
aku nye sifu,siput..
lg power..
(aku msk air gak.)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

kakak :
Aug 23, 2006 12:14 PM


hehe....not bad gak 'masuk air' ko. sejak biler lak anak2 sidek tau main falsalfah huh ?? siput mana lak sifu ko huh ?? gary ?? huhuhuhu...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Saiful :
Aug 22, 2006 8:18 PM


hahaha..
gary 8tv tu ke?
huhuhu..
not bad..(ape yg not bad nye)
jap gi aku nk g dating nih..
huhuhu..
bg tips sket..
reply cpat sket tau..
nk grak dah ni.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

kakak :
Aug 23, 2006 12:33 PM

ko dh gerak dh pun.....bestnyer gi dating ! aku dh lama x kuar dating, so tips aku pun cam sial........before she go home, say 'bye' ! wuahahaha........

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Saiful :
Aug 23, 2006 6:55 AM

WAHH!!!
best nyee tadii...
Lalalala..
best gler...
waa...
best nyee..
tq ar coz bg tips..(walupon lmbt)
aNgaU.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

kakak :
Aug 25, 2006 11:06 AM

apa yg 'wahh' sgt ?? ko bawa awek ko gi mana huh ??
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Saiful :
aku tlah mmbawa awek aku tu ke suatu tmpat..
hehehe..
ke tmn rashidah utama..

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kakak :
Aug 26, 2006 4:30 AM

owh, kali pertama ku dgr nama tmpt istimewa itu......di mana yeh ?? tiada tempat istimewa bg ku selain bawa teman ke saga hill sambil menikmati syahdu malam. tp skang jerebu....elok lah bawa dier menikmati malam nisfu syaaban ! huahahaha.....keberkatan menjamin kecemerlangan ! wuek !
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Saiful :
Aug 25, 2006 11:08 PM

sungguh indah kata2 mu itu..
dri mana kah anda menuntut ilmu itu??
umpama merisik daun di tepi sungai..
a samad said ataupun rashid sidek?
(huh?smakin mnjadi2 masuk air aku nih!)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

kakak :
Aug 26, 2006 7:44 PM


kata2 ku tadi tidak lah seindah yg ko sangkakan....hanya penggunaan bahasa yg mengikut morfologi bahasa. apakah itu morfologi ?? hermmm...panjang ilmu itu, maka saya cadangkan anda untuk meneruskan pangajian ke tingkatan 6. itu pun sekiranya teman rela menghadapi risiko tekanan darah tinggi, magrain and sakit2 sendi. ajaran bahasa ku sedikit sebanyak drpd tunjuk ajar sifu dan rashid sibir. knal x ?? rashid sibir merupakan director bg kisah 'enot' merangkap suami sheila rusly....ada berani ?? 

p.s : kemasukan ketumpatan air dlm akal mu semakin tumpat. tahniah....anda on the way utk menerima ijazah sarjana dlm ilmu 'masuk air'. woah !

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Saiful :
Aug 26, 2006 4:19 AM


owh!
jadi,kesimpulan dan hipothesis yg dpt kita sama2 buat adalah utk memasuk kan air sbyk 2ml memerlukan ketumpatan sesuatu objek jika dikali kan dengan dua,menggunakan teori algebra kta akan mndapat 3 per setengah dri jisim air yg diperlukan utk menumpat kan air di dlm gas jar yg tlah disediakan..maka,mengikut calculation yg tlah dibuat oleh ahli ulama..jika 2ml air ditumpatkan kedalam sesuatu tempat,hendaklah ianya di qada' kan..jika tiada air ia boleh menggunakan cara tayamum...jadi inferen yg dpt dibuat ialah air yg sebanyak 2ml,jika di masukkan kedalam gas jar..akan berlakunya gerhana bulan..dan itu tanda nya tlah msuk nye bulan ramadan pd thn trsebut..hmmm..mungkin juga pengiraan2 ahli2 kaji bumi ttg ilmu kebatinan masuk air ini adalah bertentangan dgn syarak...
tak gitu akak nye??
huhu.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

kakak :
Aug 27, 2006 1:10 AM

waduh kok ! ilmu masuk air akan menjadi syirik sekiranya disalahguna oleh individu itu sendiri. aku rasa akal ko dah beku akibat drpd pemejalwapan dlm otak anda. ko macam salah sukatan jerk....tp ayat dan penggunaan bhs kamu sudah mantap. bersiap sedia utk menerima anugerah nobel 'ilmu masuk air'. huhahaha...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Saiful :
Aug 26, 2006 7:28 PM


iya ka!?sy sudah layak mendapat nobel trsebut??apa2 pon sy perlulah mngucapkan ribuan trima ksih kpd akak yg tlah byk mengajar sy ttg ilmu masuk air ini..tnpa akak,tidak mungkin sy dpt anugerah nobel yg bgitu brprestej ini...sy juga ingin mengucapkan ribuan trima ksih juga kpd para hadirin yg hadir pd malam ini dan juga kpd para hakim yg lagi bijaksana..berdiri nya saya disini adalah utk menyampai kan sebuah syarahan yg bertajuk ilmu penyuluh masa depan..dgn ini syarahan sy akan brsmbung pada minggu hadapan..harap maklum. (mengalami sedikit masalah pemikiran)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

kakak :
Aug 27, 2006 5:03 PM

tak mengapa....persidangan anda akan dinanti2kan oleh pihak hadirin sekalian. kami mendoakan segalanya akan berjalan dgn lancar.

p.s : ooo....adik buat birthday party x ajak pun eh ?? x per, x per.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Saiful :
Aug 27, 2006 1:37 AM


aha!
mna tau ni??
bkn x nk ajak cme mlas je nk ajak..
tp ttp nk ajak..
tp nk ajak ke x?
nak ajak ke ajak?
jak la kan.
ok..
x nak ar ajak.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

kakak :
Aug 29, 2006 5:20 AM


ceh, x nak ajak ! x per, x per. aku paham....kot ?? tp aku wat lah cam aku paham....paham paham jer lah kan ?? tp aku still x berapa paham naper ko ajak aku....ko paham x ! ko paham x ?? biar lah kan.....
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Saiful : 
Aug 28, 2006 11:15 PM


harap2 aku x paham la..tp,mmg aku tgh x paham pon..ape yg cbe ko paham?x paham2 aku..paham ape eh?x kn ko x paham kot..sbb aku x paham ko pon x paham la??apsal lak..tiru org jee..dah x paham2 ke?pgi la bace buku pemahaman..baru aku paham kot..klau x paham jgk..x tau la aku ko ni..hmmm..x paham la.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

kakak :
Aug 31, 2006 11:53 AM

seandainya aku paham....ko paham ker nanti ?? seandainya aku bagi ko paham jugak ayat aku...mungkinkah ko akan memerah otak utk fahami kesimpulan aku ?? sesungguhnya aku bersungguh mencari dan memberi penjelasan tentang kefahaman aku.....adakah ko akan turut memahami aku juga ?? sekiranya aku cuba juga dan pimpin ko ke arah kefahaman diriku....adakah ko akan berdolak ?? aduh....ko faham x ayat kefahaman aku ?? ko paham2 jer lah eh ??

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Saiful :
Aug 31, 2006 12:20 AM


ape pahaman yg ko bwk ni!???ko jgn cuba nk memesongkan pahaman aku..pahaman aku mmg aku je yg paham..x paham2 ke?paham2 la kan..klo x paham aku x tau la..kte je brguru ngan cik puan a.samad said..jd,aku rse ko msti paham la kan..kan2..paham la tau..

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

kakak :
Sep 1, 2006 7:30 PM


pemahaman memang luar biasa. x semua orang leh paham pehamaman kita, kan ?? nasib ah sapa yang x paham ,sesungguhnya setiap orang mempunyai daya pemikiran dan logistik yang berbeza. masing-masing mempunyai tahap mentality dan ketamadunan yang unik dan tersendiri. itu pasal wujudnya gejala sosial hasil daripada perbezaan kefahaman masing-masing. pada pendapat kita....bende tuh luar biasa. tapi bagi mereka...alah bisa tegal biasa. huhuhu.....peribahasa harus dikaitkan dengan isi untuk memperoleh markah dalam nilai bahasa. oleh itu....berusahalah mencari peribahasa yang khusus dan wujud dalam alam DBP yup ?? ayuh, kita mencari !!

p.s : bilik ko memang smart !

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Saiful :
Sep 2, 2006 4:20 AM


aku mmg x mengerti dan memahami hujah2 yg tlah diberikan oleh kamu itu..bagi aku,Sekumpulan manusia dahaga kasih sayang mengekspresikan diri, pendapat dan perasaan melalui medium yang mudah dan satu iaitu kefahaman minda,kromozom yg berlainan,fikiran autostik,dan statik opstik yg dihasilkan.Gelora jeritan jiwa yang memberontak, melahirkan kolaborasi idea yg agung ini.Berlandaskan satu perkataan,kefahaman khusus setiap bulan atau sesi, kini situs juga telah menjadi satu medan persahabatan yang utuh.

p/s : mane ko tau bilik aku??

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

kakak :
Sep 3, 2006 8:41 AM


aiseh....aku suka penggunaan bahasa ko. tersusun mengikut tatabahasa dan bombastik. tiada unsur lewah mahu pun unsur bahasa yang mempunyai perkaitan dengan kebosanan jiwa. moga2 karangan ko nanti mantap. orait....aku nak pergi menuntut ilmu pendidikan ekonomi di KL. wish me luck ! chiao !

p.s : just a wild guess....kerk aku salah orang ?? hermmmm....masuk air lagi. aduh.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Saiful :
Sep 2, 2006 10:04 PM


ahha..ko nk pg menontot ilmu ya???kelmarin hari tu..aku bertembung ngan ko..ko sdar ke x??atau pon ko dlm keadaan x sedar kan diri??ko dgn siapa ketika tu??hoho..

p/s : ckp la tol2..mne ko tgk bilik aku..i tell my brother nnt bru tau.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

kakak :
Sep 3, 2006 4:36 PM


aku gi tusyen daa. huhuhu.....dengan bangganya aku mengakui bahawa aku masih lagi pelajar sekolah !!owh....hari tuh aku ada dalam keadaan sedar. yeah, aku jumpa ko kt depan paragon berdekatan dengan kedai turbo. hr tuh ko jumpa member aku....sarah nama dia.

p.s :eleh, go and tell lah. abg ko leh wat per kt aku huh ?? anyway, i dunno lah but i think it's your room, right ?? cuba skodeng picture myspace abg ko.peace~

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Saiful :
Sep 3, 2006 7:29 PM


owh..sarah nama gadis tu rupanya..sungguh menawan umpama cendawan di dalam cawan kepunyaan chef wan..huhuhu...ko msih b rsekolah ke?xpe2,menontot elmu tu kan bagus...x yah la nk segan dan silu ye..huhu..

p/s : tah2..ko dtg umah aku kot..tu yg ko tau tu..huhuhu...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

kakak :
Sep 3, 2006 9:20 PM

menawan pada nama....ayu pada rupa, namun sahabatnya serba kekurangan membuatkan sahabat tersebut kadang kala rendah diri atas nasibnya sendiri.menuntut ilmu memang seronok...terutamanya sekiranya pelajaran itu melibatkan pengiraan secara kalkulator. aku sebulan nih trial....so balas mesej pun terhegeh2. hehehe......ko pmr pun makin dekat, puasa makin dekat, akhir tahun pun makin dekat. ko buatlah piksa dengan baik2. orait...peace~

p.s : wat per aku nak masuk bilik ko....bilik aku pun x puas aku jajah lagi. huhuhu..... ;p'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


maka dialog mereka terhenti di situ.. 

(nota : sesungguhnya tiada apa maksudpun dalam dialog ini. tiada kronologi mahupun tema. cuma penggunaan bahasanya saja menjadi fokus-sebagai simbolik pengalaman sebenar aku-seorang kakak yang telah memberi aku inspirasi pertama tentang sastera ketika berusia 15 tahun dengan bahasanya yang molek)


-Tamat-

5 ulasan:

n lee berkata...

maksudnya?

a.afandi berkata...

tiada maksud sangat. cuma kemasukan air yg melampu ke dalam otak saja. hehe.

♥ sOFIa ♥ berkata...

dahsyat uh. sampai teori algebra pun masuk. hehe :P

n lee berkata...

ohh haha mksdnya skrg nih byk sgt bahasa yang masuk air lah?

a.afandi berkata...

siket2 je lah. x slalu. hehee.

rákan-rákan