19 Mac 2009

Kisah Peribahasa Dan Idiom Untuk Tantapan Umum

Kita terkadang terlihat ada beberapa persamaan antara peribahasa melayu dan peribahasa inggeris. Sebelum itu mari kita lihat apa erti peribahasa dalam sastera melayu. Peribahasa merupakan salah satu cabang sastera lama. Peribahasa bolehlah dikatakan sebagai suatu perumpamaan. Jika diteliti apa itu peribahasa, peribahasa itu berasal dari tiga sumber. Sumber pertama iaitu rakyat jelata(melalui pengalaman hidup), kedua melalui orang-orang arif bijaksana(yang terbentuk daripada renungan dan pemikiran yang jitu dan kritis), dan sumber yang ketiga pula ialah kitab suci(nasihat-nasihat dan peringatan-peringatan,).
Dalam bahasa inggeris pula ia dipanggil "idiom" yang membawa maksud "a natural manner of speaking to a native speaker of a language".

Ada persamaan antara peribahasa melayu dan peribahasa-peribahasa bangsa lain yang dapat kita ketemukan. Satu contoh adalah Pukul anjing tengok-tengok tuannya. Peribahasa ini juga terdapat dalam peribahasa cina yang terjemahannya berbunyi bergini : in beating a dog, first find who the owner is.
Dalam peribahasa inggeris(idiom) ada peribahasanya yang ada persamaan dengan peribahasa melayu. Antaranya ialah : cut your cout according to your cloth.

Demikianlah sedikit sebanyak tentang peribahasa. Kini peribahasa sudah jarang digunakan. Hal ini serupa dengan peribahasa inggeris dan peribahasa-peribahasa bangsa lain. Seperti yang tercatat dalam sejarah, penggunaan peribahasa dalam masyarakat melayu (terutamanya di majlis2 perkahwinan-yang menjadi medan kiasan,usik-mengusik dan pantun -juga antara perbualan orang tua dan orang muda) gemilang digunakan semasa zaman sebelum merdeka (selepas merdekapun masih banyak juga digunakan,tetapi semakin hari semakin luput). Demikianlah juga dengan peribahasa inggeris yang dahulu berada dipuncak kegemilangannya pada zaman pemerintahan Ratu Elizabeth (1558-1603), yang mana ratunya sendiri berkata-kata dan menulis dengan menggunakan peribahasa (bahkan menciptanya juga!). Dan kini seperti juga peribahasa melayu, hampir-hampir sahaja dilupakan orang.

sumber rujukan : koleksi2 buku dalam almari kayu aku dan laman-laman sesawang yang bermula dari Google.

2 ulasan:

izzy. berkata...

dulu masa form 3 teacher sy slalu pesan, stiap kali buat essay, rajin2 lah guna idiom kalau nak markah lebeh. *hahahaha takde kena-mengena. maaf

danang susanto berkata...

tuangkan kreativitasmu dalam "sayembara puisi" diselenggarakan oleh FIB UI,,kirim puisimu maks.5 buah ke markassasra@yahoo.co.id,,tema bebas,,bebas biaya pendaftaran..sayembara ditutup tanggal 8 april..jangan lupa sertakan identitas diri

rákan-rákan